Avsked att minnas

12 juni 2020
jonas_olsson

En sista hälsning, ett sista avsked, kan medföra tankar på sorg och saknad. Men när vi mister en anhörig eller god vän, vill vi ta adjö på ett värdigt och så positivt sätt vi kan. Det är därför man spelar fin musik och dekorerar med vackra blommor. En begravningsbyrå har som uppgift att göra avskedet så minnesvärt som möjligt. Man tänker på den bortgångne, och prästen talar om speciella egenskaper som just den personen hade. Favoritmusiken spelas, inte sällan från CD. Orgelmusiken är högtidlig att lyssna på. Man har valt speciella blommor som förknippas med minnet av den person som lämnat oss.

 

Hjälp och förslag

I hela landet finns det proffsiga representanter för begravningsverksamheten. Man ringer dem och de ordnar alla praktiska detaljer precis som man vill ha dem. Begravningsbyrå i Salem kan man exempelvis anlita om man bor i närheten, och där finns det lugna, trevliga och förstående medarbetare som kan ge förslag kring ceremonin. De kan samordna allt så att de praktiska arrangemangen löper smidigt.

Det kan gälla annonsering, val av blommor, musik och sång, tryckning av minnesblad med psalmer, val av kista eller urna. Eventuellt vill man ha mat och kaffe efter begravningsakten, och då samlar begravningsbyrån in gästernas anmälningar och håller reda på eventuella skänkta gåvor.

 

Senare frågor

Det kommer ibland till fler funderingar, efter själva begravningsakten. Man kan ha en sten, en platta eller välja minneslunden. Gamla gravplatser kan användas, och nya namn graveras in. Men har stenen funnits där länge och börjat luta kan den utgöra en fara och behöva restaureras.

Det ska göras bouppteckning, och då kan det vara bra att veta att begravningsbyrån hjälper till och samordnar kontakter med folk som utför detta. Ibland har de en jurist på byrån, och ibland samarbetar de med en. Du kan tryggt lita på att du får professionell hjälp.

 

Fler nyheter