Perfekt skidåkning med pistmaskin

26 april 2021
lily_hansen

Om du någon gång har åkt skidor så har du kanske också varit ute tidigt i backarna. Då har du sett att ytan i skidbacken är helt jämn, med endast ett randigt mönster. Det mönstret kallas manchester, efter tyget, och är ett spår som blir när en pistmaskin från exempelvis https://www.pistmaskin.net/ har dragit fram. Ett underlag som gör att du lätt kan spänna på dig skidorna, rätta till glasögonen och ge dig ut nedför backen.

När sedan några timmar har gått, och solen kanske har värmt i backarna, så börjar det bli uppkört och du kan lätt förstå hur det hade sett ut ifall man inte hade pistat i backarna. Då sänder du säkert en tacksamhetens tanke till dem som har spenderat kvällen och delar av natten till att köra pistmaskinerna upp och ner för alla backar. Något som kan låta spännande i sig när du tänker på att det även gäller de svarta backarna.

 

Jämna till och fördela

För att kunna komma nerför en backe utan att köra störtlopp så krävs det att du svänger. Det är ett moment där du saktar ner farten och kan ta dig ner på ett lugnt och kontrollerat sätt. Men varje gång du svänger så skapar du också en liten hög med snö. Det är den högen som växer under dagen och gör att backen blir mer och mer lik en puckelpist. Åtminstone ifall solen dessutom ligger på och smälter ytan.

Pistmaskinen arbetar med att samla ihop, fördela och jämna till snön så att du och alla andra skidåkare får en bra yta att åka på. Med hjälp av det randiga mönstret blir det också jämnare ytor mellan de spår som pistmaskinen gör, jämfört med om man skulle försökt fått hela backen fullkomligt jämn. Var därför gärna först ut i backen vid nästa skidresa. 

Fler nyheter