Konstgräs är ett omdiskuterat underlag

21 september 2021
patrick_pettersson

Debatten om underlaget i fotboll är ständigt aktuell. Kanske allra mest här i Sverige och i svensk elitfotboll. Det har den varit ända sedan Örebro SK bröt mark och blev den första klubben i Sverige att lägga konstgräs på sin arena 2003. Sedan dess är det detta artificiella gräs av plast som står för underlaget på Behrn Arena. Underlaget har varit både kritiserat och hyllat. Att det finns många som har en åsikt om konstgräs är helt klart.

Sedan Örebro lade sin konstgräsmatta har många lag följt efter. I Allsvenskan 2021 spelar åtta av lagen, det vill säga hälften av klubbarna i ligan, på konstgräs. En del klubbar, som till exempel Östersund, menar att det beror på deras kalla klimat i norra Sverige.

Andra klubbar, som Djurgården och Hammarby, hänvisar till det faktum att kommunen äger arenan och vill kunna använda underlaget så mycket som möjligt. Då menar man att konstgräs ger möjlighet till fler timmars användning av samma plan.

 

 

Har gynnat breddfotbollen

Argumentet att spela på konstgräs för spelet skull finns också. Bollen rullar snabbare vilket kan ge ett spel med högre tempo. Åtminstone jämfört med en dålig gräsplan som är full av tovor, hål och långa grässtrån som stoppar upp farten. Å andra sidan blir det samtidigt mindre presspel, närkamper och glidtacklingar på konstgräs. 

Den allra största fördelen med konstgräs är dock att underlaget har kunnat ersätta grusplanerna. På så sätt har det gynnat breddfotbollen, inte minst på ungdomssidan. Fler kan utnyttja planerna och göra det under hela året på så sätt.

Idag börjar det bli allt mer sällsynt med fotbollsspelare som har minnen av att spela på grus. Det är konstgräs för hela slanten. Alla är nog överens om att konstgräs är bättre än att springa runt på en hård grusplan. Men huruvida det hör hemma i elitfotbollen kommer nog fortsätta diskuteras.

Fler nyheter