När gjorde du ventilationskontroll senast?

20 maj 2022
lily_hansen

editorial

Tar du ett relaxande bad vill du knappast lyssna på morrande lejon i ventilen eller höra ilskna pipanden från dammråttorna i rören. Avslappnad i badet vill du troligen att det levande ljuset inte blåser ut hela tiden. 

Måste du krångla dig upp ur värmen för att ”täta” ventilerna med blöta handdukar för lite lugn och ro kan det vara tecken på att du behöver göra en ventilationskontroll. Detsamma gäller om ytterdörren suger sig fast och knappt går att öppna utan styrketräning eller om möglet smyger fram ur hörnen.

 

Frisk luft i rören!

För att slippa bli sjuk eller att barnen kläms i ytterdörren måste ventilationsluft gå åt två håll. In med den friska, nya luften och ut med den gamla. Här gäller att ombyte är en dygd. Gärna med täta mellanrum, helst varannan timme. Är ventilationssystemet felinställt behöver det åtgärdas. 

Men det finns hopp om förbättring. Börja med det enklaste: se till att du har ventiler och att de är rena och öppna. Då har du ett ventilationssystem. Inte ett perfekt, men en start. Sedan ringer du proffsen.

 

Ventilationskontroll

 

Mer pengar i plånboken

Ofta är det mer ekonomiskt att be om professionell hjälp. Lättnaden blir stor när ”ventilationsdoktorn” kommer och tar andningsprov på bostaden, ställer sin diagnos och ger förslag på bra behandling. Ventilationskontrollen tar inte särskilt lång tid. Fackmannen är välutbildad och du får snabbt en bild av hur ditt system fungerar.

Är ventilationen rätt inställd slipper du skador och dyra saneringar av bostaden. Själv håller du dig frisk och slipper sjukskrivningar. Du slipper en ventilation som bokstavligen suger – både luften och pengarna – ur dig. En vettig inomhusmiljö med vettig energiförbrukning till en vettig kostnad. Inte dumt med våra ovettiga elpriser. Bara att glida ner i ett tyst avslappnande bad med kunskap som gör både dig och bostaden friskare och plånboken gladare.

Fler nyheter