Relining eller stambyte?

16 maj 2022
lily_hansen

editorial

Att byta rörstammarna är inte bara kostsamt – det tar dessutom lång tid och innebär att man inte heller kan nyttja sin bostad på mellan en till två månader. Det är därför inte konstigt att de flesta som ska köpa en ny bostad vill veta vilket skick rörstammarna är i. Tack och lov har utvecklingen gått framåt och idag går det att renovera slitna rörstammar. Tekniken kallas relining, men den passar inte alla hus.

Vid relining gjuter man nya rörstammar på insidan av de gamla. Renoveringen går betydligt snabbare än att helt byta ut rörstammarna, och den kostar också mindre. Vid relining behöver man heller inte slå sönder tätskikten för att komma åt rören, vilket betyder att man slipper renovera badrum och toalett. Därmed kan man också bo kvar hemma under tiden som renoveringen pågår och slipper ordna med ersättningsbostad.

 

relining

 

Väntar man för länge med renoveringen kan det bli onödigt dyrt

För att relining ska fungera får rörstammarna inte vara i alltför dåligt skick. Därför gäller det att inte vänta för länge eftersom man då riskerar att det blir mer kostsamt än nödvändigt. I vissa fall  kan man också välja att bara byta ut de rörstammar som är helt utslitna och utföra relining på resterande. För att ta reda på vilket skick rörstammarna är i måste man utföra en rörfilmning. Detta gör man med hjälp av en liten videokamera som förs in i rören samtidigt som man tittar på en datorskärm.

Hur mycket relining kostar beror till stor del på hur stor fastigheten är och arbetets omfattning. Men ibland kan priserna också skilja mellan olika företag. Enklast är därför att kontakta två olika företag som är specialiserade på relining och stambyte, och be om en kostnadsfri offert. Här är ett exempel på ett certifierat företag som arbetar med relining och rörfilmning: https://pipereliningsyd.se/.

Fler nyheter