Förnybar energi med en värmepump
Med en värmepump kan man ta till vara på den solenergi som hela tiden lagras i marken, vatten och luften omkring oss. Med en sinnrik teknik tas den värme som finns lagrad, även om det handlar om relativt låga temperaturer, och används för att värma upp vatten och byggnader. Man pumpar helt enkelt en kall vätska genom en miljö som är varmare. Vätskan värms då upp och temperaturökningen utvinns. Eftersom det hela tiden lagras ny solenergi, är detta en för förnybar energikälla. Även om det låter enkelt behövs fackmannakompetens för att utföra värmepumpsinstallationer. Specialiserade företag och återförsäljare jobbar med installationer av hela anläggningar.
Lagrad solenergi ur marken och luften
Det finns olika typer av värmepumpar. Därför ser olika installationer ut på olika vis. Tar man tillvara på bergvärme borras djupa hål ner i berggrunden där värmen hämtas. Jordvärme tar i stället vara på värmen på en ytligare nivå och kräver större ytor där kollektorslangarna placeras. Med en luftvärmepump behöver man varken borra eller gräva, utan här utvinns energin direkt ur utomhusluften. Vid installation av värmepump bör man tänka igenom om systemet skall värma både huset och ge varmvatten. Det styr lite valet av värmepump samt hur installationen går till.
Miljövänligt och ekonomiskt
Att använda sig av någon form av värmepump som uppvärmningskälla har en rad fördelar. En är att den energi som tas till vara är förnybar. En installation innebär en investering samt – beroende på om det är berg- eller luftvärme – en del arbete. Men, återbetalningstiden är relativt kort. En besparing i förhållande till andra uppvärmningsalternativ, görs inom något år. Energimyndigheten genomför tester och mätningar i olika delar av landet och publicerar resultaten. Där kan man få en uppfattning om hur lönsam en installation är på orten man bor. Klimatet och årsmedeltemperaturen har viss påverkan och skiljer sig naturligt i vårt avlånga land.