Skyddsjakt förhindrar skador
Den som vill ansöka om skyddsjakt måste göra detta hos Länsstyrelsen. Själva syftet med att avliva annars fredade djur är att förhindra stora skador på boskap eller åkermark. Det kan vara att man vill hindra gäss från att äta upp sådden på åkrarna eller att stoppa varg eller björn från att döda renkalvar. Alla djur som också kan innebära en fara för människor kan skyddsjagas, förutsatt att man har tillstånd från Länsstyrelsen. Även trafikskadade djur skyddsjagas för att man ska skona dem från onödigt lidande. Har man kört på ett djur ska man därför ringa 114 14 och anmäla det.
Djur som är en fara för människor kan också skyddsjagas
Inne i våra städer förekommer skyddsjakt. På senare år har fiskmåsar allt oftare börjat lägga sina ägg på innergårdar. Detta för att det finns bättre tillgång på mat inne i stan sedan fiskbeståndet i våra hav minskat. När ungarna sedan kläcks gör föräldrarna allt för att skydda dem och attackerar alla som kommer i närheten. För att slippa skyddsjakt på fiskmåsar är det bättre om man skrämmer bort fåglarna innan de lägger sina ägg eller att man tar tillvara på äggen innan de kläcks.
Man kan själv anlita en skyddsjägare
Har man fått ett tillstånd från Länsstyrelsen kan man sen exempelvis vända sig till någon som bedriver Skyddsjakt i Gislaved. På de flesta orter runt om i landet finns det en jägare som man kan anlita då man fått sitt tillstånd. Kostnaden för skyddsjakten får man själv stå för. Ibland sätts burar ut för att fånga de djur som orsakar skada eller är farliga för människor. Det kan exempelvis vara råttor, grävling eller en räv. Buren kontrollerats sedan två gånger per dag och så fort djuret fångats in så avlivas det. Detta görs för att man ska orsaka så lite lidande som möjligt för djuret.